بورس در بلاتکلیفی
اقتصاد معاصر-مهدی حاجیوند، کارشناس بازار سرمایه: در جریان معاملات دیروز بازار سهام، شاخص کل با افت ۰.۳۶ درصدی همراه شد و در آستانه از دستدادن کانال ۲میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی قرار گرفت. این در حالی است که برخلاف شاخص کل، شاخص کل هموزن با رشد ۰.۳ درصدی همراه شد تا نشان دهد با وجود منفی بودن شاخص کل، کلیت بازار سرمایه روز متعادلی رو پشت سر گذاشته است.
همچنین در معاملات روز گذشته ۱۶۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل سهام و حقتقدم هم به عدد ۲ هزار و ۷۵۷ میلیارد تومان رسید.
جدای از آمار و ارقام مشخصه بازار دیروز، غلبه حاشیه بر متن بود. حاشیهای که ناشی از موضوع وام ۱۰ میلیاردی هیات مدیره سازمان بورس به خودشان بود و در نهایت با تشکیل جلسه فوقالعاده شورای عالی بورس در شامگاه دیروز، رای بر تغییر رئیس سازمان بورس داده شد و تا روز سهشنبه، فعالان بازار سرمایه منتظر تشکیل جلسه شورای عالی بورس برای معرفی سکاندار جدید سازمان بورس و دیدگاهها و برنامههای وی برای این بازار خواهند ماند.
این در حالی است که نگاهی به کارنامه ۳۵ ماه حضور مجید عشقی در ریاست سازمان بورس نشان میدهد که در مهرماه ۱۴۰۰، همزمان با آمدن عشقی شاخص کل در سطح یک میلیون و ۳۹۷ هزار واحدی قرار داشت و پس از این مدت زمانی، شاخص کل به سطح ۲ میلیون و ۱۰۱ هزار واحدی رسیده است.
به باور کارشناسان، هر چند شاخص بورس در این مدت رشد حدود ۵۰.۴ درصدی را تجربه کرد اما بازدهی بازار سهام و پرتفوی سهامدارانش از این قاعده پیروی نکرده و یکی از گلههای سهامداران به مجید عشقی و تیم همراهش هم شاخصسازیها است.
از سوی دیگر مقایسه وضعیت بازدهی بازارهای موازی در دوران ریاست مجید عشقی نشان میدهد که عملکرد بورس در قیاس با سایر بازارها چندان مطلوب نبوده، چرا که در این مدت دلار رشد ۱۲۱ درصدی سکه امامی نیز رشد ۲۶۹ درصدی را تجربه کرد. این در حالی بوده که میانگین قیمت مسکن در شهر تهران هم که در پایان مهر ۱۴۰۰، ۳۱ میلیون تومان بود، با رشد ۱۷۹.۷ درصدی، این روزها به ۸۸ میلیون تومان افزایش داشته است.
البته در دوران ریاست عشقی بر بورس، ریسکهای متنوعی همچون حواشی مربوط به مصوبه نرخ خوراک در ۱۷ اردیبهشت پارسال، افزایش نرخ بهره بانکی، ترور اسماعیل هنیه، قطعی برق صنایع و... بر بازار سرمایه تحمیل شدند.
هرچند تاثیرگذاری منفی هیچ یک از این مولفهها بر بازار سهام به گردن عشقی نیست اما سهامداران از فرد نخست تصمیمگیر در بازار سرمایه در قبال این ریسکها گلایهمند هستند.
در هر حال پرونده مجید عشقی با تمام خدمات و اشتباهاتش در تالار شیشهای در حالی بسته شده که شاخص بورس در جریان معاملات روز جاری با افت بیش از ۱۳ هزار واحدی، برای دومین بار در یک ماه گذشته، ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد را از دست داد.
حالا سهامداران منتظر معرفی رئیس جدید و برنامههایش برای این بازار هستند. بازار سرمایهای که شاید بیش از هر موضوع دیگری تصمیمات و واکنشهای درست و در کنار خود حس کردن هیات مدیره جدید سازمان بورس را طلب میکند.
باید تا سهشنبه که رئیس جدید سازمان بورس و در پی آن هیات مدیره این سازمان معرفی و تایید میشوند، منتظر ماند و دید که دیدگاه و برنامههای مهمان جدید ساختمان مطهری چه واکنش و در نهایت چه بدرقهای را از سوی فعالان بازار سرمایه به همراه خواهد داشت.